Comunitatea călătorilor cu stil

Vacanță în Toscana. Toamna aceasta descoperă Toscana!

Prânzul servit în aer liber, turiști mai puțini la atracțiile de top din Florența și o multitudine de festivaluri care sărbătoresc recompensele regiunii, fac din lunile de toamnă un moment excelent pentru o vacanță în Toscana. Sezonul recoltei este în plină desfășurare, aerul te îmbată cu aroma dulce a castanelor prăjite, iar vremea, deși puțin mai imprevizibilă decât în septembrie, rămâne caldă și însorită în cea mai mare parte a lunii octombrie. Ritmul mai lent din octombrie și temperaturile mai răcoroase fac din acesta momentul perfect pentru a explora bisericile și muzeele pline de artă din zonă, pentru a te delecta în piețele alimentare, dar mai ales pentru a te plimba pe aleile medievale pietruite ale orașelor îmbrăcate în nuanțele toamnei într-o vacanță în Toscană. Această perioadă înseamnă, de asemenea, degustare de vinuri noi și ulei de măsline italian, vânătoare de trufe și o șansă de neegalat de a te bucura din plin de cultura locală.  

Vremea este perfectă pentru o vacanță în Toscana toamna aceasta

În timp ce septembrie poate fi ca o prelungire a verii în Toscana, octombrie este momentul în care toamna începe cu adevărat să își facă simțită prezența. Aceasta înseamnă temperaturi confortabile pentru vizitarea obiectivelor turistice, explorarea peisajului rural, activități în aer liber și chiar plajă. Vei avea nevoie de un pulover sau o jachetă lejeră seara, dar zilele rămân calde și însorite, cu temperaturi cuprinse între 20°C și 25°C, mai ales în prima jumătate a lunii. Ploaia nu este neobișnuită în această perioadă a anului, dar fii fără grijă, există o mulțime de muzee uimitoare pe care le poți vizita, biserici maiestuoase și restaurante în care poți găsi adăpost într-o vacanță în Toscană recomandată de un consultant de turism Nordis Travel.

Turiști mai puțini

Septembrie este încă vârf de sezon în centrul Italiei, dar octombrie marchează trecerea la extra sezon în Toscana. Prin urmare, dacă vrei să vizitezi peisajul rural istoric al regiunii și orașele sale fără mulțimi de turiști care dau năvală, acum este momentul.

Dealurile ondulate din Chianti sunt pictate în roșu ruginiu și galben vibrant, străzile și piețele medievale minunate din Siena aparțin din nou localnicilor, iar delicioasele sagre (festivaluri locale cu mâncare/vin) dau viață satelor medievale fermecătoare ale zonei.

Mulțimile de turiști din timpul verii din Florența încep să dispară, spectacolele de muzică clasică își fac loc în bisericile și operele istorice ale orașului, iar, în prima duminică a lunii, muzeele administrate de stat precum Uffizi, Galleria dell’Accademia, Palazzo Pitti și Giardino di Boboli pot fi vizitate gratuit.

Octombrie este, de asemenea, o lună minunată pentru a merge cu bicicleta în jurul zidurilor vechi ale orașului Lucca, pentru a descoperi colțurile medievale din Pienza și pentru a te plimba pe străzile de culoarea mierii din Siena, mărginite de patiserii cu miros dulce îmbietor.

Mai mult, într-o vacanță în Toscană toamna aceasta vei găsi oportunități mai bune pentru fotografii și o experiență de călătorie autentică.

Raiul gurmanzilor

În octombrie, piețele locale și pădurile din Toscana sunt pline de ciuperci, mâncărurile pe bază de vânat figurează în meniurile restaurantelor, tarabele cu castane se pot găsi peste tot în regiune și, până la sfârșitul lunii, vino novello (vinul tânăr) începe să își facă apariția pe mesele restaurantelor. Recoltarea măslinelor are loc din septembrie până în decembrie și oferă o oportunitate rară de a încerca fett’unta locală, pâine prăjită înmuiată în ulei de măsline extravirgin proaspăt presat.

Acesta este cel mai bun moment al anului pentru a porni într-o excursie gastronomică prin Toscana, pentru a descoperi tradițiile sale culinare bogate și pentru a te răsfăța cu produse locale delicioase.

Mijlocul lunii octombrie marchează deschiderea sezonului trufelor albe, iar vânătoarea lor pe dealurile din San Miniato, între Florența și Pisa, este o experiență toscană clasică care nu trebuie ratată. Poți participa la degustări ghidate, cursuri de gătit și târguri locale tradiționale cu delicatese de sezon.

Există o mulțime de festivaluri

De la târguri de antichități, la piețe organice și festivalurile recoltei care sărbătoresc gusturile toamnei, vei descoperi multe locuri și activități interesante într-o vacanță în Toscana în luna octombrie.

În ultima duminică a lunii, fermecătorul oraș Volterra, din provincia Pisa, găzduiește Volteragusto, un eveniment gastronomic unic dedicat trufelor albe din zonă, care include și o competiție istorică de rulare a roții de brânză numită Palio dei Caci Volterrani.

Între timp, Festivalul Uleiului și Aromelor de Toamnă de la Montepulciano invită participanții să se bucure de un spectacol ecvestru și de un tur ghidat printre faimoasele plantații de măslini ale orașului. Castanul local de marone ocupă centrul scenei la Festivalul Castanelor de la Campiglia d’Orcia, iar în Piancastagnaio, un sat medieval de la poalele Muntelui Amiata, Crastatone sărbătorește sfârșitul recoltei de castane cu muzică, dans și tot felul de specialități regionale, de la nucile dulci locale, de la castagnaccio (tort cu făină de castane) până la mămăligă cu castane.

Glass of red wine on the terrace vineyard in Lavaux region, Switzerland

Culorile fermecătoare ale toamnei

Iubitorii de natură care vizitează peisajul rural într-o vacanță în Toscana în luna octombrie, se pot bucura cu adevărat de un peisaj minunat. Această regiune este cu adevărat unică în strălucirea toamnei, când podgoriile din Chianti se transformă într-un veritabil tablou pictat în rubiniu și auriu.

Oriunde te uiți, portocalele în nuanțe de maro și galben se contopesc într-o pictură în acuarelă, creând oportunități fantastice pentru fotografii. Chiparoși înverziți, plantații de măslini de culoare verde-argintiu și acoperișurile rustice din țiglă de teracotă completează imaginea unei vacanțe în Toscana toamna aceasta. Cel mai bun moment pentru a surprinde frunzele care se schimbă este de la mijlocul lunii octombrie până la mijlocul lunii noiembrie, când arțarii, stejarii și fagii din zonă ard în nenumărate nuanțe tomnatice.

Nordis Travel îți poate face recomandări de trasee, itinerar pentru fiecare zi, închirieri de mașini și cazări în hoteluri recomandate de consultanții noștri și activități atractive.

S-ar putea să-ți placă și...