sicilia
Povești și sfaturi de călătorie

Sicilia spune povestea unei iubiri universale

Capetele de maur sau teste di moro sunt vaze colorate, din ceramică, care reprezintă chipul unui bărbat și a unei femei. Dacă vara aceasta planificați o vacanță în Sicilia, le veți remarca cu siguranță pe fiecare balcon, la cafenea, la restaurant sau în grădinile localnicilor. Sunt realizate de meșteri locali și s-au răspândit în toată Italia, fiind un simbol al iubirii neîmplinite, o legenda și o poveste pe care localnicii o poartă în suflet. 

Sicilia

Iubirea dintre un maur și o siciliancă

În ciuda popularității lor, puțini oameni știu că aceste vaze prețioase au o lungă istorie care se împletește cu legenda. Unii spun că în jurul secolului al XI-lea, în cartierele arabe din Palermo – cunoscute pe atunci sub numele de Al-Halisah și acum ca La Kalsa – a existat o fată frumoasă și timidă căreia îi plăcea să aibă grijă de florile de pe balconul ei. Un bărbat maur care trece pe lângă balcon, se îndrăgostit cu disperare de ea. S-a iubit dar el din păcate nu-i spusese că are soție și copii în Orient, unde urma să se întoarcă.

Când fata a aflat adevărul, a fost atât de furioasă și rănită de umilință, încât a așteptat ca bărbatul să adoarmă și l-a decapitat, astfel încât el să nu poată pleca niciodată. A pus capul pe terasa ei, transformându-l într-o vază și plantând în ea o sămânță de busuioc. Planta a crescut udată de lacrimile fetei în fiecare zi, iar vecinii au fost impresionați de parfumul suav.

De atunci, celebrele ghivece simbolizând capetele maure s-au răspândit în toată Sicilia. Un simbol al iubirii eterne și al modului în care două suflete pot fi împreună pentru totdeauna.

În orice fotografie emblematică din Sicilia veți descoperi celebrele vaze. Dar pentru a le admira, trebuie să faceți o călătorie vara aceasta în Sicilia cu Nordis Travel!

S-ar putea să-ți placă și...