Povești și sfaturi de călătorie

Vacanță în Creta – 10 lucruri mai puțin știute despre insula Creta

Vreme însorită, cultură bogată și mâncare delicioasă. Nu e de mirare că insula Creta este o destinație de vacanță de top! A călca pe pământ cretan, a respira aerul proaspăt al mării și a te bucura de soarele perfect este ceea ce aștepți să trăiești într-o vacanță în Creta vara aceasta.

Fie că intenționați să vă petreceți vacanța în Creta într-un hotel elegant la plajă, fie că vă gândiți să plecați într-un tur al insulei, este important să cunoașteți 10 lucruri mai puțin știute despre o vacanță în Creta. Istoria insulei, cultura bogată, plajele uimitoare și punctele de reper, toate puse laolaltă vor reuși să transforme vacanța în Creta într-o amintire de cinci stele. 

Știați că…

1. Insula Creta are cea mai veche istorie din toată Europa? Săpăturile de sub Palatul Knossos au dezvăluit că primele așezări din insulă datează din mileniul 7 î.Hr. Mai mult, insula a găzduit vechii și puternicii minoici, care au prosperat pe insulă încă din 2700 î.Hr. Minoicii au fost prima civilizație care a introdus oi, porci, capre, bovine și câini în insulă.

2. Zeus, tatăl zeilor greci, s-a născut în Creta? După cum spune legenda, mama lui Zeus a născut și l-a ascuns pe pruncul Zeus într-o peșteră de pe Muntele Ida, pentru a-l salva de tatăl său Cronos care voia să-l mănânce! Există unele îndoieli dacă Zeus a fost crescut de nimfele mitice sau de animalele sălbatice.

3. Legenda lui Icar își are originea în Creta? Potrivit mitului, fiul lui Dedal, Icar, a vrut să zboare așa că a cucerit cerul până s-a apropiat prea mult de soare. Soarele strălucitor din Creta a topit ceara de pe aripile sale, iar omul cu aripi a murit. Marea Icaria poartă numele legendarului Icar.

4. Datorită bravului Hercule, toate animalele din Creta sunt inofensive? Conform legendei, în încercarea de a-l cinsti pe Zeus și locul său de naștere, Hercule a alungat toate animalele rele din insulă.

5. Minotaurul, monstrul mitic, a trăit în Creta? Conform folclorului, monstrul trăia într-un labirint sub Palatul Knossos. 

6. Majoritatea cretanilor dețin arme? V-am speriat? Nu trebuie! Cretanii folosesc armele la nunți, pentru a trage salbe de foc. Face parte din tradiția locului, la fel ca lyra, un instrument muzical specific insulei.

7. Faimoasa actriță de la Hollywood, Jennifer Aniston, este originară din Creta? Fapt adevărat! Tatăl ei, un actor celebru, s-a născut în Creta, apoi a plecat în SUA.

8. Creta are puteri de vindecare?  Chiar și Hipocrate susținea că aerul insulei face minuni și vindecă bolnavii! Probabil că știa el ceva, la urma urmei Hipocrate este tatăl medicinei!

9. Măslinii au înflorit în Creta din cele mai vechi timpuri? Studiile arată că măslinii cresc pe insulă de mii și mii de ani! Uleiul de măsline cretan este un deliciu faimos în toată lumea!

10. Apele Cretei sunt atât de limpezi încât poți vedea fundul apei de la o înălțime de 40 de metri? Apele și litoralul Cretei sunt cele mai clare din întreaga Europă. Nu e de mirare că insula găzduiește cele mai multe plaje cu steag albastru, iar pentru o vacanță în Creta aveți toate ingredientele unui sejur perfect. Trebuie să rezervați hotelul dorit și veți primi pe mail de la un consultant Nordis Travel documentele de călătorie și toate detaliile pentru o vacanță în Creta de cinci stele!

S-ar putea să-ți placă și...