vacanta in mykonos
Povești și sfaturi de călătorie

Petros, mascota insulei Mykonos

Știați că insula Mykonos are o mascotă unică, un pelican? Acest lucru este și mai ciudat, deoarece pelicanii nu sunt originari din Marea Egee. Dar haideți să aflăm povestea pelicanului Petros.

Petros este un pelican alb, care a avut onoarea și privilegiul de a deveni mascota oficială a frumoasei insule Mykonos. Această onoare i-a fost acordată în 1958 după ce a fost găsit rănit în largul coastei insulei de către un pescar. Salvat, pelicanul a rămas pe insulă și a fost adoptat rapid de localnici, care l-au poreclit Petros. În greacă, cuvântul „petro” înseamnă piatră sau stâncă, dar poate însemna și ursuz și vechi.

O anecdotă amuzantă în timpul domniei lui Petros a fost că atunci când era o pasăre tânără, Petros a zburat către insula Tinos din apropiere, unde localnicii au decis să o păstreze. Pentru a recâștiga custodia păsării, locuitorii din Mykonos au început un proces, care sa încheiat atunci când judecătorul a decis în favoarea lor. Mykonienii au sărbătorit această victorie organizând o mare petrecere de bun venit, cu muzică, mâncare și băuturi pentru toți.

Timp de mulți ani, Petros a fost văzut plimbându-se prin aleile și străzile orașului principal, precum și prin port, unde vizitatorii  din întreaga lume, veneau să-l mângâie sau să-l hrănească și poate chiar să pozeze cu el pentru o fotografie sau două.

Jackie Kennedy a donat insulei Mykonos un pelican

Din păcate, Petros a fost ucis de o mașină la 2 decembrie 1985, după mai bine de 30 de ani petrecuți pe insula. Cu toate acestea, pierderea sa a fost jelită de localnici pentru o vreme până când Jackie Kennedy Onassis, care era un vizitator obișnuit al insulei, a donat un pelican pe nume Irene. Se pare că grădina zoologică din Hamburg, din Germania, a donat și un pelican numit Petros, iar câțiva ani mai târziu, un alt pelican rănit s-a găsit în Mykonos, unde a fost îngrijit de localnici, care l-au redenumit Nikolas. Ca atare, astăzi nu există unul, ci cel puțin trei pelicani care călătoresc liber în orașul Mykonos.

Dacă vizitați Mykonos vara aceasta, descoperiți unul dintre acești pelicani. Poate că nu mai este Petros, dar actualii pelicani duc mai departe povestea mascotei. Pentru o vacanță în Mykonos, în insula celebrelor mori de vânt, Nordis Travel are oferte pentru luna august. Sejururi de 7 nopți, bilet de avion dus-întors, transferuri vip și cazare la cele mai bune hoteluri din insulă.

S-ar putea să-ți placă și...